PRZEPISY
Lemon merinque pie
10:00Ostatnio znalazłam na pewnym blogu bardzo fajny przepis na przepyszne ciasto.
Samym zdjęciem mnie zachęcił i postanowiłam, że napiszę o tym wpis.
Ciasto jest słodkie, ale dzięki lekko kwaśnej masie nie czuć tego, idealnie się łączą.
Składniki na ciasto:
250 g mąki
125 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
1. W misce zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Ma być gładkie i pulchne. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
2. Formę do tarty o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 C z funkcją grzania góra-dół.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm i wyłożyć nim przygotowaną formę. Na ciasto wyłożyć kawałek papieru do pieczenia i posypać na to groch żeby było obciążenie.
4. Piec 20-25 minut aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier i obciążenie. Ostudzić w formie (to ważne!!! aby ciasto do momentu całkowitego wystudzenia pozostało w formie – wtedy się nie połamie się i nie pokruszy! z łatwością da się wyjąć.)
Składniki na masę cytrynową: (szklanka = 250 ml)
¾ szklanki cukru
¼ mąki ziemniaczanej
1½ szklanki wody
szczypta soli
6 żółtek (białka zostawcie na bezę)
½ szklanki soku z cytryny (u mnie były to 2 cytryny)
skórka starta z 2 cytryn (można też mniej, wedle uznania)
2 łyżki masła
Przygotowanie:
1. W rondelku wymieszać cukier, mąka ziemniaczana, sól i wodę. Postawić na małym ogniu, mieszając od czas do czasu.
2. Kiedy cukier się rozpuści ciągle mieszając dodać stopniowo po 2 żółtka, skórkę oraz sok z cytryn. Zwiększyć ogień i poczekać aż masa zgęstnieje około 5-8 minut pod koniec dodając masło.
3. Krem cytrynowy wylać na podpieczony kruchy spód.
Składniki na bezę włoską:
6 białek
350 g cukru do wypieków
60 ml wody
Przygotowanie bezy włoskiej:
1. Wodę wraz z 300 g cukru zagotować tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, a całość osiągnęła temperaturę 120 C. (Jeżeli nie mamy termometru cukierniczego łatwo to sprawdzić biorąc łyżką odrobinę płynu i wlewając ją do szklanki z zimną wodą. Jeżeli zrobi się kuleczka tzn, że osiągnęliśmy wymagana temperaturę.)
2. Białka ubić na sztywno dodając do nich stopniowo 50 g cukru. Kiedy piana będzie sztywna wlewać do cały czas miksowanej piany cienką stróżką zagotowaną wodę z cukrem.
3. Całość miksować jeszcze 10 minut, aż piana będzie błyszcząca i sztywna.
14 komentarze
Wygląda smacznie :) Ja nigdy nie robiłam ciasta z bezą bo martwię się że nie wyjdzie -,-
OdpowiedzUsuńjak się nie zrobisz to się nie dowiesz :D
UsuńA jak za 1 razem nie wyjdzie to za drugim ; )
Wyglaa naprawde pysznie
OdpowiedzUsuńBlog Maddy -> klik
dziękuję
UsuńWygląda przepysznie. Ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńhttp://nobody-noobody.blogspot.com/
aż zrobiłam się głodna... mmm.. pycha. Wspólna obs? Odpowiedź napisz u mnie na blogu. http://loveemyydreeam.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńMiło : )
Usuńwygląda pysznie <3
OdpowiedzUsuńObserwuję i czekam na uczciwy rewanż :) - http://beansjolanta-blog.blogspot.com/
cieszę się :)
Usuńwygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://anna-and-klaudia.blogspot.com/
Like me on FACEBOOK
Giveaway on my blog – Win a shirt!
cieszę się :)
Usuńzjadłabym!
OdpowiedzUsuńEkstra wygląd bloga i cudny wpis !
poklikasz w linki pod zdjęciami ?
http://want-cant-must.blogspot.com/2015/06/tag-lucluc.html
ps jeśli podoba ci się blog-skomentuj, zaobserwuj
dziękuję :)
Usuńdziękuję :)
Usuń